Το Chromebook είναι ένας φορητός υπολογιστής ή tablet μετο λειτουργικό σύστημα το Chrome OS που βασίζεται στο Linux. Χρησιμοποιείται κυρίως για την εκτέλεση εργασιών χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα περιήγησης Google Chrome, με πρόσβαση στις  εφαρμογές Google, όπως το Gmail , Google Drive κλπ. Αν και υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιείται και χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο, η χρήση διαδικτυακών εφαρμογών  απαιτεί μια συνεχή σύνδεση με το internet.
Τo Chromebook περιέχει επίσης πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής, πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών και πρόγραμμα προβολής εγγράφων σε μορφή PDF και Microsoft Office που λειτουργούν χωρίς πρόσβαση στο Internet. Επίσης το περιεχόμενο βίντεο Google Play είναι διαθέσιμο εκτός σύνδεσης, χρησιμοποιώντας μια επέκταση στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome. Είναι OS(Operating System) ελαφρύ, γρήγορο και απλό στη χρήση του.

Απαιτήσεις, τι χρειαζόμαστε

  •  Δυνατότητα UEFI boot μέσα στο BIOS
  • Ένα στικάκι USB flash drive με μεγεθος 16GB

1. Αρχικά κατεβάζουμε το  Linux Mint Cinnamon image. Ανάλογα με την αρχιτεκτονική του PC μπορείς να διαλέξεις είτε 64-bit ή 32-bit έκδοση.

 

2. Θα φτιάξουμε ένα στικάκι εκκίνησης (bootable) που θα ξεκινάει το λειτουργικό σύστημα (Linux Mint) που κατεβάσαμε. Γι αυτό θα χρειαστούμε ένα πρόγραμμα που δημιουργεί bootable usb drives. Διαβάστε το αντίστοιχο άρθρο για την δημιουργία Bootable USB drive.

3. Θα κατεβάσουμε το επίσημο πακέτο ανάκτησης Chrome OS από εδώ.
Θα ανοίξετε τον ιστότοπο και θα ψάξετε για την ονομασία “rammus”. Θα διαλέξετε την πιο πρόσφατη έκδοση(όταν γράφτηκε αυτό το άρθρο ήταν 87). Το Rammus συνιστάται για επεξεργαστές Intel 4ης γενιάς και πάνω. Αν έχετε πιο παλιούς επεξεργαστές Intel καλύτερα να επιλέξετε το “samus”.

Αν έχετε AMD θα αναζητήσετε την ονομασία “grunt” που είναι συμβατή με επεξεργαστές AMD.

4. Τελευταίο αρχείο που πρέπει να κατεβάσουμε και σημαντικό, το Brunch. Ο προγραμματιστης sebanc έφτιαξε αυτό το framework που δημιουργεί  ένα γενικό Chrome OS image από το επίσημο πακέτο  και μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε υπολογιστή. Κατεβάζουμε το συμπιεσμένο αρχείο στην διαμόρφωση-πρότυπο “tar.gz”

 

5.  Αποθήκευστε με αυτό το όνομα τις εντολές που βρίσκονται στο “install.sh” script που θα εγκαταστήσει το νέο λειτουργικό χωρίς να χρειαστεί να κάνετε εσείς επιπλέον ενέργειες εγκατάστασης. Ο κώδικας γράφτηκε από τον Kedar Nimbalkar. Δεξί κλικ λοιπόν και αποθήκευση ως install.sh